środa, 21 grudnia 2016

Diabetyk, a picie wina

Popularność wina rośnie z roku na rok. Jednak nie wszystkim jest wskazane jego picie – nawet w powszechnie zalecanych ilościach umiarkowanych. Kto nie powinien sięgać po lampkę wypełnioną czerwonym lub białym aromatycznym napojem? Przede wszystkim diabetycy. Osoby, chorujące na cukrzycę typu II, powinni za wszelką cenę unikać picia alkoholu pod każdą postacią. Dotyczy się to więc nie tylko wina, ale również piwa, wódek i pozostałych mocnych alkoholi. Dlaczego? Alkohol negatywnie wpływa na wydolność wątroby, hamując w niej wytwarzanie glukozy. To z kolei może mieć skutek uboczny w postaci niedocukrzenia organizmu, czyli w profesjonalnym języku nazywane hipoglikemią. W przypadku, kiedy z jakichś powodów chcemy wznieść toast lampką wina, powinniśmy po jej wypiciu od razu zjeść coś słodkiego, aby wyrównać ewentualne niedobory i problemy z wytwarzaniem glukozy. Najbezpieczniej jednak dla organizmu jest unikanie wszelkich rodzajów alkoholi, wiedząc że mają one bardzo negatywny wpływ na stan naszego zdrowia i będąc przyczyną wielu związanych z nim problemów.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz