Popularność wina rośnie
z roku na rok. Jednak nie wszystkim jest wskazane jego picie –
nawet w powszechnie zalecanych ilościach umiarkowanych. Kto nie
powinien sięgać po lampkę wypełnioną czerwonym lub białym
aromatycznym napojem? Przede wszystkim diabetycy. Osoby, chorujące
na cukrzycę typu II, powinni za wszelką cenę unikać picia
alkoholu pod każdą postacią. Dotyczy się to więc nie tylko wina,
ale również piwa, wódek i pozostałych mocnych alkoholi. Dlaczego?
Alkohol negatywnie wpływa na wydolność wątroby, hamując w niej
wytwarzanie glukozy. To z kolei może mieć skutek uboczny w postaci
niedocukrzenia organizmu, czyli w profesjonalnym języku nazywane
hipoglikemią. W przypadku, kiedy z jakichś powodów chcemy wznieść
toast lampką wina, powinniśmy po jej wypiciu od razu zjeść coś
słodkiego, aby wyrównać ewentualne niedobory i problemy z
wytwarzaniem glukozy. Najbezpieczniej jednak dla organizmu jest
unikanie wszelkich rodzajów alkoholi, wiedząc że mają one bardzo
negatywny wpływ na stan naszego zdrowia i będąc przyczyną wielu
związanych z nim problemów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz