piątek, 13 listopada 2015

Odżywianie a cukrzyca

Odżywianie to ważny czynnik, który wspomaga leczenie i zapewnia utrzymanie prawidłowego funkcjonowania organizmu. Podczas stosowania złej diety, leki tracą swe działanie i nie są w stanie stabilizować poziomu glukozy we krwi. Cukrzyca należy do schorzeń, jakie wymagają stosowania odpowiednio skonstruowanej diety.

Oto kilka wskazówek:

1. Dieta powinna być urozmaicona – spożywane pokarmy powinny składać z różnego rodzaju produktów: głównie warzyw, zbóż, nasion roślin strączkowych, chudego mięsa oraz ryby.

2. Nie zapominajmy o umiarkowaniu – wystarczy spożywać takie ilości, które są niezbędne dla organizmu. Dzienna dawka kalorii powinna być ustalana przez lekarza. Szczególną uwagę warto zwrócić na spożycie węglowodanów.

3. Jedz o regularnych porach – to pomaga w usprawnieniu spalania kalorii oraz korzystanie wpływa na wchłanianie leków.

4. Lista zakazanych potraw - niektóre pokarmy nie mogą być przyjmowane przez cukrzyków. Nie wskazane są produkty bogate w tłuszcze zwierzęce oraz sól. Ponadto cukrzycy muszą stronić od słodyczy i alkoholu. Warto też białe pieczywo zastąpić razowym.


5. Sposób przyrządzania potraw – cukrzycy muszą unikać panierowanego, smażonego oraz duszonego w głębokim tłuszczu mięsa.

  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz