Odżywianie to ważny
czynnik, który wspomaga leczenie i zapewnia utrzymanie prawidłowego
funkcjonowania organizmu. Podczas stosowania złej diety, leki tracą
swe działanie i nie są w stanie stabilizować poziomu glukozy we
krwi. Cukrzyca należy do schorzeń, jakie wymagają stosowania
odpowiednio skonstruowanej diety.
Oto kilka wskazówek:
1. Dieta powinna być
urozmaicona – spożywane pokarmy powinny składać z różnego
rodzaju produktów: głównie warzyw, zbóż, nasion roślin
strączkowych, chudego mięsa oraz ryby.
2. Nie zapominajmy o
umiarkowaniu – wystarczy spożywać takie ilości, które są
niezbędne dla organizmu. Dzienna dawka kalorii powinna być ustalana
przez lekarza. Szczególną uwagę warto zwrócić na spożycie
węglowodanów.
3. Jedz o regularnych
porach – to pomaga w usprawnieniu spalania kalorii oraz korzystanie
wpływa na wchłanianie leków.
4. Lista zakazanych
potraw - niektóre pokarmy nie mogą być przyjmowane przez
cukrzyków. Nie wskazane są produkty bogate w tłuszcze zwierzęce
oraz sól. Ponadto cukrzycy muszą stronić od słodyczy i alkoholu.
Warto też białe pieczywo zastąpić razowym.
5. Sposób przyrządzania
potraw – cukrzycy muszą unikać panierowanego, smażonego oraz
duszonego w głębokim tłuszczu mięsa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz