czwartek, 17 grudnia 2015

Cukrzyca i węglowodany złożone

Co jest najważniejszym składnikiem diety, stosowanej przez osoby chorujące na cukrzycę typu II? Oczywiście węglowodany złożone. To bardzo ważne substancje, w trakcie których trawienia stopniowo do organizmu uwalniania jest glukoza. To ma wielkie znaczenie dla zachowania prawidłowego poziomu cukru we krwi. W jakich produktach znajdziemy najwięcej węglowodanów złożonych? To nieprzetworzone jedzenie, takie jak ryż, kasza, a także rośliny strączkowe jak na przykład fasola lub groch. Polecane do jedzenia są również takie produkty jak makarony i płatki zbożowe. Jak widać, wszystko to są produkty pochodzenia naturalnego, nie poddane większej obróbce, w trakcie której usuwana jest większość właściwości odżywczych. Czego natomiast unikać w prawidłowo dobranej diecie dla diabetyka grupy II? Przede wszystkim słodyczy, w tym również słodyczy oraz owoców kandyzowanych. Nie polecane są również wszelkiego rodzaju dosładzane konfitury, cukier oraz napoje słodzone, gazowane. Każdy z tych produktów może prowadzić do pogorszenia stanu zdrowia osoby chorej na cukrzycę.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz