Co jest najważniejszym
składnikiem diety, stosowanej przez osoby chorujące na cukrzycę
typu II? Oczywiście węglowodany złożone. To bardzo ważne
substancje, w trakcie których trawienia stopniowo do organizmu
uwalniania jest glukoza. To ma wielkie znaczenie dla zachowania
prawidłowego poziomu cukru we krwi. W jakich produktach znajdziemy
najwięcej węglowodanów złożonych? To nieprzetworzone jedzenie,
takie jak ryż, kasza, a także rośliny strączkowe jak na przykład
fasola lub groch. Polecane do jedzenia są również takie produkty
jak makarony i płatki zbożowe. Jak widać, wszystko to są produkty
pochodzenia naturalnego, nie poddane większej obróbce, w trakcie
której usuwana jest większość właściwości odżywczych. Czego
natomiast unikać w prawidłowo dobranej diecie dla diabetyka grupy
II? Przede wszystkim słodyczy, w tym również słodyczy oraz owoców
kandyzowanych. Nie polecane są również wszelkiego rodzaju
dosładzane konfitury, cukier oraz napoje słodzone, gazowane. Każdy
z tych produktów może prowadzić do pogorszenia stanu zdrowia osoby
chorej na cukrzycę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz